Kedy začať piecť vianočné pečivo
Väčšina z nás si každoročne kladie otázku, kedy začať piecť vianočné pečivo. Pravdou je, že každý druh pečiva potrebuje inú dobu na odležanie, a tiež záleží na tom, či ide napríklad o pečivo s náplňou alebo bez nej. Ak si chcete byť istí, kedy začať piecť vianočné pečivo a všetko krásne stihnúť, prezradíme vám, kedy je najlepšie začať s vanilkovými rožkami alebo napríklad s kokoskami, aby stihli zmäknúť.
Kedy piecť aké pečivo
Perníky, linecké, vanilkové rožky a kokosky patria medzi najobľúbenejšie a najtradičnejšie druhy vianočného pečiva, ktoré nechýbajú snáď na žiadnom sviatočnom stole. Každé pečivo má iný postup a iné ingrediencie, takže ak chcete, aby bolo pečivo mäkké a zároveň čerstvé, mali by ste si naplánovať, kedy začať piecť na Vianoce a organizovať si pečenie jednotlivých druhov.
Naučte sa, ktoré pečivo musíte pripraviť ako prvé, aby malo čas odležať a zmäknúť, a ktoré môžete nechať na neskôr a pokojne ho upiecť pár dní pred Vianocami. Prezradíme vám tiež, kedy začať piecť vianočku, ktorá je u nás najobľúbenejším vianočným pečivom, bez ktorého si sviatky väčšina ľudí ani nevie predstaviť.
Kedy začať piecť perníčky
Pri voňavých perníčkoch veľmi záleží na tom, aké máte cesto. Dôležitú úlohu v ňom zohráva množstvo medu. Ak máte radi sladké perníky, ktoré po mede nielen voňajú, ale aj chutia, mali by ste ich piecť pomerne s predstihom, aby mali čas zmäknúť. Ideálny čas je na prelome novembra a decembra. Nechajte ich odležať v krabici na chladnom mieste a ozdobte ich cukrovou polevou až tesne pred sviatkami.
A kedy piecť perníčky, do ktorých cesta dáte len kvapku medu? Pokojne na poslednú chvíľu. Bez väčšieho množstva medu budú krásne mäkké a výhodou je, že ich môžete ozdobiť hneď.
Kedy začať piecť linecké koláčiky
Linecké koláčiky sú jediné plnené cukrovinky v našom zozname. Sušienky, ktoré budete zlepovať, si môžete upiecť kedykoľvek. Je však dobré, aby to bolo s dostatočným predstihom, aby mali po zlepení čas zmäknúť.
Zamerať by ste sa mali skôr na čas natierania a zlepovania. Linecké koláčiky by mali byť naplnené marmeládou alebo krémom aspoň 14 dní vopred, aby malo upečené cesto čas nasať vlhkosť z náplne. Otázka teda neznie, kedy začať piecť linecké, ale skôr kedy ich začať zlepovať. Ideálny čas je 14–17 dní pred plánovanou konzumáciou.
Kedy začať piecť vanilkové rožky
Akonáhle do vyhľadávača zadáte otázku, kedy začať piecť vanilkové rožky, objaví sa vám jasná odpoveď – tri týždne pred Vianocami. Pravda však je, že sa do nich môžete pustiť pokojne aj neskôr, pretože sú takmer okamžite po upečení vhodné na konzumáciu. Existuje jeden trik, ktorý zaručí ich okamžitú mäkkosť – pripravte cesto z lieskových orechov namiesto vlašských.
Kedy začať piecť kokosky
Kokosky buď milujete, alebo neznášate. Ak patríte do druhej skupiny, pravdepodobne vás ani nezaujíma, kedy začať piecť kokosky. Ale ak ste milovníkmi kokosu, určite sa do tohto pečiva pustite. Je jednoduché a pomerne ľahké na prípravu. Navyše sa dá pripraviť aj v zdravšej verzii. Kedy teda začať piecť kokosky, ak sa pre ne rozhodnete? Odpoveď znie: 14 dní pred Vianocami.
Kedy začať piecť vianočku
Nesmieme zabudnúť ani na vianočku, ktorú si Slováci aj Česi tradične dávajú s maslom a džemom nielen na Vianoce na raňajky. Kedy začať piecť vianočku, aby nebola tvrdá? Rozhodne čo najneskôr. Pokojne aj deň pred tým, než ju chcete jesť. Ak by ste ju piekli príliš skoro, mohla by stvrdnúť. To ale vôbec nevadí – aj tak ju môžete využiť: obaľte ju vo vajíčku, opražte na panvici a posypte práškovým cukrom.
Kedy začať piecť vianočné koláčiky
Keď budete rozmýšľať, kedy začať piecť medovníky alebo linecké, už budete vedieť. Akonáhle niekto ochutná vaše cukrovinky a uvidí, že sú presne také, aké majú byť, určite vás požiada o radu. Zapíšte si tieto praktické informácie aj na budúci rok, aby ste boli pripravení.
Ako ozdobiť stôl s koláčikmi
- Vianočné cukrovinky nielen výborne chutia, ale aj krásne vyzerajú. A ak sa chcete pochváliť návšteve, koľko druhov ste upiekli a ako sa vám vydarili, určite ich naservírujte na stôl. Najlepšie vyniknú, keď si vyberiete pekný tanier a naaranžujete naň pár kúskov z každého druhu.
- Nezabudnite ani na okolie. Vyberte si vhodný obrus, prestieranie, servítky, vianočné dekorácie – a ak si na stôl pridáte aj prírodné prvky, ako sú šišky, vetvičky alebo vianočná ruža, máte plusové body isté.